Relatietherapie Almere met relatie psycholoog Peter Thijssens

Als jullie samen de oplossing niet meer vinden

‘het heeft pas zin om aan het dak te werken als eerst de pijlers waar het dak op rust stevig genoeg zijn’

In deze stelling zit een kern van waarheid. In een relatie breng je allebei je verleden mee, de patronen uit je gezin van herkomst en dat is waar relaties vaak op vast lopen.

Wil relatietherapie succesvol zijn dan is het nodig dat beide partners bereid zijn naar zichzelf en hun eigen gedrag te kijken en bereid te zijn om daar verandering in aan te brengen. Je bent samen in een relatie, wat er in een relatie gebeurt is altijd iets van jullie beide, niet van slechts een van beide. Het kan bij relatietherapie dus nodig zijn om, naast de gezamenlijke sessies, ook individuele sessies te doen.

Doel van de therapie is om weer met elkaar door een deur te kunnen, zodat jullie je in openheid naar elkaar je beslissingen kunnen nemen, ook als dat uit elkaar gaan betekent. Het gaat dus niet per definitie om het behoud van de relatie, maar om het vinden van de vorm die het beste past bij wat er wel of niet is tussen jullie.

Hoe gaat relatietherapie bij Relatietherapie Almere in zijn werk?

Het doel van elke relatietherapie is het doorbreken van de neerwaartse spiraal. We gaan er samen voor zorgen dat jullie beiden de relatie weer als aangenaam en fijn ervaren. De relatietherapeut van Relatietherapeut Almere brengt samen met jullie de problemen in de relatie in kaart. Dit kan resulteren in een betere communicatie of een nieuwe manier waarop jullie elkaar zien en met elkaar omgaan.

De relatietherapeut biedt geen pasklare oplossingen. Jullie beiden zullen actief tijd en energie moeten investeren in jezelf en in je relatie. Dan zal de therapie zeker succesvol zijn en resultaat opleveren.

Wanneer we beginnen met de relatietherapie is het mogelijk dat er onverwacht zaken aan het oppervlak komen die (mede) aan de basis van jullie relatieproblemen liggen. Deze dieperliggende oorzaken komen vaak uit de persoonlijke bagage van een van jullie, of van jullie paar. Daarbij kun je denken aan een burnout, een depressie, of een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden.

Ook nieuw samengestelde gezinnen brengen natuurlijk elk de nodige bagage met zich mee, en in veel gevallen heeft ook hun beider geschiedenis de nodige invloed op het reilen en zeilen van het nieuwe gezin.

Het laatste redmiddel?

In mijn dagelijkse praktijk merk ik vaak dat mensen relatietherapie zien als laatste redmiddel om de relatie overeind te houden. Eigenlijk staan een of beide partners al op het punt om de relatie op te geven. Door toe te stemmen en aan een therapie te beginnen, willen ze de relatie en hun partner nog een laatste kans geven om te overleven.

Spijtig genoeg is het zo dat het steeds moeilijker wordt de problemen in een relatie op te lossen naarmate je langer wacht met het aanpakken ervan. Relatietherapie is niet alleen bedoeld als laatste redmiddel. Ook als je niet zeer regelmatig met serieuze problemen te maken hebt, is relatietherapie een heel goed middel. Het geeft je een nieuwe kijk op je relatie, en dat kan vaak tot een verdieping tussen jullie beiden leiden.

Scheiden of een “proefscheiding”

Tijdens jullie relatietherapie kan het ook duidelijk worden dat jullie alsnog kiezen voor het beëindigen van de relatie. Soms kiest een paar ook voor een ‘proefscheiding’, en gaan beide partners gedurende een bepaalde tijd apart wonen en leven.

In dergelijke gevallen kan ik als jullie als relatietherapeut beiden begeleiden in dit proces van ‘afscheid nemen en naar de toekomst kijken’.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.