Ademtherapie (rebirthing) met psycholoog Peter Thijssens

Als je naar dieren en naar kleine baby’s kijkt, dan zul je zien dat ze vanuit hun buik ademen. De buikademhaling is de natuurlijke ademhaling.

Stel je eens voor dat je schrikt en voel eens wat er dan in je lijf gebeurt. Je zult merken dat de adem omhoog gaat en zich vast zet rond het middenrif of hoger. Als je je weer ontspant dan kan de ademhaling weer zakken en kom je weer tot rust. Deze schrikreactie is dus een natuurlijke reactie en het adempatroon herstelt zich weer als de schrik verdwijnt. Als je je fysiek ontspant, ontspan je je ook psychisch.

Er zijn echter situaties dat het lichaam en je psyche zich niet vanzelf weer kunnen ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je iets ingrijpends mee maakt wat je niet zo maar kunt verwerken of door langdurige onveiligheid. Ook kun je ‘verstrakken’ als je in een situatie terecht komt die herinnert aan een gebeurtenis eerder in je leven die je nog niet helemaal verwerkt hebt.

Onverwerkte ervaringen uit het verleden ?

Onverwerkte ervaringen uit het verleden zetten zich dus vast in het adem patroon (en ook in de spieren). Als je adem ‘hoog’ zit, kun je er donder op zeggen dat je met onverwerkte emoties zit. Hyperventilatie en benauwdheid zijn dan ook aanwijzingen dat je met stukken onverwerkt verleden zit.

Bij rebirthing werken we met de natuurlijke buikademhaling. We brengen de adem weer terug naar de buik, zoals bijvoorbeeld ook bij veel Yogatechnieken en ademmeditaties gebeurt. Er is echter een verschil. Yoga-ademhaling en ademmeditaties zijn grotendeels naar binnen gericht, de adem wordt zacht en rustig gemaakt. Bij rebirthing doen we echter precies het tegenovergestelde: we gaan dieper ademen, maken de adem groter en krachtiger. Daardoor brengen we meer zuurstof in ons lijf en daarmee letterlijk meer LEVEN. En alles wat de doorstroming van je levensenergie blokkeert komt onherroepelijk naar voren, fysiek, emotioneel en/of mentaal. Op dat moment kun je de adem gebruiken als een anker, datgene wat voorbij komt doorleven en los laten. Het heeft alleen macht over je zolang je het ontkent; zo gauw je het onder ogen komt hoeft het niet meer op allerlei manieren om aandacht te vragen en verdwijnt.

Rebirthing kan ook gebruikt worden als trauma therapie

Er zijn contra-indicaties voor deze therapievorm, met name fysieke klachten als problemen met hart –en bloedvaten, longproblemen en psychiatrische stoornissen als psychosegevoeligheid. Mocht u hier last van hebben bespreek dit met uw behandelaar!

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.