Innerlijk kind werk met psycholoog Peter Thijsens

Als kind heb je, naast je fysieke behoeften, behoefte aan warmte, liefde, aandacht, goedkeuring en veiligheid. Als je, door wat voor omstandigheden dan ook, daar (tijdelijk) een tekort aan hebt gehad, dan doet dat ‘pijn’. (Emotionele) ‘pijn’ kun je een tijdje verdragen, maar op een gegeven moment sluit je het toch af en stop je het weg in je onderbewuste. Het kind blijft als het ware stil staan in een deel van zijn/haar ontwikkeling, op het moment dat het tekort ontstond. Niet alleen je omgeving heeft je in de steek gelaten, maar je laat ook jezelf in de steek en zet een ‘masker’ op.

Het leven streeft naar heelheid en onverwerkte ervaringen, zoals tekorten aan warmte, liefde, aandacht, goedkeuring en veiligheid, blijven om aandacht vragen, totdat ze ‘gezien’ worden. Het kind in jou vraagt om aandacht en doet dat meestal op een manier waar je last van hebt.

Met innerlijk kind werk helen we de ‘wonden’ uit de kindertijd die niet vanzelf geheeld zijn. Dat komt er op neer dat we in het hier-en-nu onszelf alsnog gaan geven wat we als kind tekort gekomen zijn; we worden als het ware onze eigen ouder. Vervolgens kan dit ook worden omgezet in praktische gedragsveranderingen in het hier-en-nu.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.