Ontspanningstraining (autogene training), zelfhypnose

Dit is niet echt een therapievorm, maar een ondersteuning bij therapie. Ontspanningstraining is met name bedoeld voor mensen die regelmatig spanning in hun lijf voelen. Er zijn twee basismethoden:

  1. ontspanningstraining op de gedragstherapeutische manier
  2. autogene training

De ontspanningstraining zoals die in de gedragstherapie gebruikt wordt werkt met het eerst aanspannen en vervolgens het weer ontspannen van de spieren. Daarbij wordt een aantal spiergroepen langs gegaan, zodat het hele lichaam in ontspanning gebracht kan worden.

Autogene training wordt ook wel zelfhypnose genoemd, alhoewel ik die benaming niet erg vind passen. Autogene training werkt met affirmaties die je dagelijks herhaalt en waar een wekelijkse opbouw in zit. Je herprogrammeert je lichaam als het ware. Het bestaat uit affirmaties voor spierontspanning, bloedvatontspanning en orgaanontspanning.

Beiden methodes hebben tijd nodig voordat de resultaten merkbaar worden. Reken op 6 – 10 weken. Daarna kun je jezelf er dan ook volledig mee ontspannen.

Je krijgt van mij een schema mee waarin de trainingsopbouw plaats vindt en kunt daar thuis zelf mee aan de slag.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.