Behandeling van angsten en fobieën bij psychologen praktijk Almere

Gewone angst of een fobie

Bang of angstig zijn is een gevoel dat iedereen wel kent. Het is een normale menselijke reactie die ons alert maakt en voorbereidt op een gevaar dat op ons loert. Dat kan een concreet gevaar zijn van buitenaf. Het kan ook een gevoel van gevaar zijn vanuit onszelf. De angst bijvoorbeeld om fouten te maken, of de angst om iemand te verliezen. Een fobie is een langdurige, vaak terugkomende angst. Deze angst is zo groot dat ze problemen veroorzaakt in het dagelijks leven. Dit zijn serieus te nemen klachten, die zeker niet alleen ‘tussen de oren’ zitten. Klachten die echter met professionele hulp prima op te lossen zijn.

Honderdduizenden Nederlanders hebben last van angsten

Psychische klachten die gepaard gaan met angst, zijn veel voorkomend. Er zijn honderdduizenden Nederlanders die jaarlijks aan angsten en fobieën lijden. Je bent dus niet de enige, niets is minder waar. Gelukkig kunnen angsten en fobieën prima door een psycholoog of psychosociaal therapeut worden aangepakt.

Een fobie ontwikkel je gewoonlijk niet binnen een paar dagen. Stapje voor stapje, bijna onmerkbaar, kom je in een situatie terecht die extreme proporties gaan aannemen. Op enig moment realiseer je je dat alle sociale contacten verbroken zijn, dat je je huis helemaal niet meer uit gaat, of dat je uren per dag bezig ben met je handen te wassen of te stofzuigen.

De gevolgen van een angst of fobie

Het uiteindelijke gevolg van een angst of fobie kan zijn dat je hobbies, bezigheden, vrienden en kennissen en zelf je werk verliest. kan een angst of fobie ervoor zorgen dat iemand z’n werk, interesses en bezigheden verliest en daardoor heel erg eenzaam wordt. Mensen schamen zich voor wat ze doen en voelen zich schuldig tegenover hun omgeving. Tegelijkertijd zien ze geen manier om het anders te doen. Hij of zij is als het ware in de ban van de angst.

Wat kan SoulNature Psycholoog Almere voor je doen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst
  • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
  • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

 

Bij SoulNature Psycholoog Almere leer ik je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een aantal veelvoorkomende angststoornissen

Gegeneraliseerde angststoornis

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich voortdurend zorgenover allerlei dagelijkse dingen en voelt zich daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Men maakt zich bijvoorbeeld nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Men maakt zich zorgen over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren: ziekte, ongeval of overlijden. Voor deze zorgen is vaak geen enkele aanleiding.

De aandoening ontstaat vaak in de pubertijd en komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat deze mensen vaak alleen staan of geen werk hebben.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Hier gaat het om angsten die ontstaan door de eigen gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gebeurt “zomaar” van binnen.
We onderscheiden twee soorten:

  1. obsessies (dwanggedachten)
  2. compulsies (dwanghandelingen)

 

  1. Bij obsessies (dwanggedachten) heeft men vaak nare negatieve gedachten. Men wordt door deze gedachten dusdanig in beslag genomen dat men er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.
  2. Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang).

 

Dagelijks kan men hier uren aan besteden en krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Men zit gevangen in het ritueel van de dwanghandeling. Dwanggedachten spelen zich in het onzichtbare af, zodat de omgeving nauwelijks iets merkt en moeilijk hulp kan bieden. Dwangstoornissen gaan vaak gepaard met veel angst. Men verkeert vaak in een groot isolement doordat men zich schaamt tegenover anderen.

Fobieën

Een fobie is een specifieke angst voor een bepaalde situatie, een bepaald dier, een bepaald object. Iemand die aan een fobie lijdt, kan zeer ernstige reacties ondervinden en in paniek raken wanneer hij met dat bepaalde fobie-object te maken krijgt. Hoewel je van binnen perfect weet dat er eigenlijk geen enkele reden tot ongerustheid is omdat er geen gevaar dreigt, wint de angst het van je rationele denken en raak je in paniek.

Wie een fobie heeft, vertoont bijna altijd vermijdingsgedrag. Je gaat de gevreesde situatie liever uit de weg dan te proberen ze te overwinnen. Wie bijvoorbeeld claustrofobie heeft en angstig is in kleine ruimtes, zal vaak liever de lift vermijden. Door de situatie uit de weg te gaan probeer je de angst die er mee gepaard gaat te voorkomen. Door dit vermijdingsgedrag ondervind je problemen in je dagelijks leven.

Wie fobisch is, heeft in veel gevallen ook te maken met verwachtingsvrees. Alleen al de gedachte dat je in een voor jou beangstigende situatie terecht kan komen, werkt verlammend op je. Je wordt bang en raakt in paniek, enkel en alleen van de gedachte dat je misschien bang zóu worden.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.