Stress en behandeling van burnout bij psychologen praktijk Almere

Waaraan herken je een burnout ?

Als je burnout bent of een burnout is heel dichtbij, dan heb je vaak met diverse soorten klachten te maken. Bij klachten die gepaard gaan met een burnout zul je je in eerste instantie misschien niet eens realiseren dat ze bij een burnout horen. Dat kan komen omdat je bijvoorbeeld al langere tijd last hebt van deze klachten.

Enkele veel voorkomende burnout klachten zijn:

  • Het is moeilijk om in slaap te komen of de hele nacht door te slapen
  • Zware vermoeidheid, het gevoel dat je helemaal ‘op’ bent
  • Serieuze vergeetachtigheid, geheugenverlies,
  • Je voelt je triest en somber

 

In de tijd dat je langzaamaan dichter en dichter bij een burnout komt, ben je je aan je klachten gaan aanpassen. Je hebt jezelf voorgehouden dat je klachten een deel van het leven of van je werk zijn. Eigenlijk heeft je lichaam zichzelf gewend aan de vermoeidheid en de ongemakken waar je mee te maken hebt. Je gevoel van vermoeidheid is op den duur zo sterk dat je niet eens meer precies weet hoe het ooit begonnen is. Bovendien is burnout, en de klachten die er verband mee houden, vaak nog onbegrepen. Veel mensen lijden er in eenzaamheid aan, niet gesteund en onbegrepen door hun omgeving.

Je voelt je volledig leeg en uitgeput

Die vermoeidheid ligt ook aan de bron van je geestelijke en lichamelijke uitputting.

  • je herkent jezelf niet meer, raakt vervreemd van jezelf.
  • je twijfelt aan je eigen capaciteiten, je wordt cynisch over wie je bent, wat je doet.
  • je neemt steeds meer afstand van je werk en de mensen in je omgeving.
  • je trekt je in jezelf terug, voelt je eenzamer worden.
  • alles wat je doet voelt zwaar en als een verplichting.

 

Het plezier in je werk, je sociale omgeving en je leven ben je daardoor langzaamaan kwijtgeraakt. Je voelt je volledig afhankelijk van, en overgeleverd aan de mensen om je heen. Terwijl je die mensen eigenlijk liever helemaal niet om je heen zou hebben. Je voelt je steeds kleiner worden, klein en verloren…

Behandeling van stress en burnout bij SoulNature – Psychologen praktijk Almere

Tijdens de psychologische sessies bij SoulNature Psycholoog Almere gaat onze eerste aandacht uit naar het terug in orde brengen van je energiebalans. Samen met jou kijk ik naar de verschillende energiegevers en nemers in je leven. We gaan op zoek naar de juiste balans daartussen. Ook aspecten zoals de juiste dosering, actieve en passieve ontspanning vergeten we niet. Ook zal er aandacht zijn naar het herkennen van, en omgaan met stress. We leren je om ‘neen’ te zeggen en voor jezelf en je eigen gevoelsrust opkomen.

Wie met klachten van oververmoeidheid te maken heeft, heeft in veel gevallen ook te kampen met depressieve gevoelens. Natuurlijk besteden we ook hier aandacht aan. Veelal kijken we niet enkel met de ‘psychologische bril’ naar je klachten, maar ook naar de fysieke aspecten van je klachten.

Meestal zal niet alleen vanuit psychologisch oogpunt maar ook vanuit de fysieke hoek naar het klachtenpatroon worden gekeken.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.