Je eerste afspraak bij de psycholoog – stap voor stap

De eerste afspraak met een psycholoog is feitelijk niets anders dan bijvoorbeeld een afspraak met je huisarts. Belangrijk verschil is echter, dat je psycholoog of psychosociaal therapeut uitgebreid de tijd kan en wil nemen om naar jou en jouw verhaal te luisteren. Een consult duurt gewoonlijk 1,5 tot 2 uur. De eerste keer kan de afspraak wat langer duren, omdat de psycholoog je hele verhaal wil horen en ook het een en ander wil uitleggen over zijn werkwijze.

  1. Maak contact !
  2. Maak een afspraak
  3. De eerste kennismaking
  4. Ben je verhinderd ?
  5. Hoe lang duurt mijn behandeling ?
  6. Is er een tussenkomst voor de consultaties ?
  7. Heb je meer informatie nodig, heb je nog vragen ?

1. Maak contact!

De eerste stap op weg naar je bezoek aan de psycholoog is eenvoudig: maak contact met hem. Dit kun je simpelweg doen via de telefoon of via email. Als je belt is natuurlijk mogelijk dat de psycholoog op het moment in een consult is. Laat dan gewoon even je naam en telefoonnummer achter. Je wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

2. Maak een afspraak met SoulNature Psycholoog Almere

Afhankelijk van wanneer je beschikbaar bent, stelt de psycholoog je een datum en tijd voor een intake voor.

3. De eerste kennismaking, oftewel de intake

Tijdens de eerste afspraak leer je jouw psycholoog kennen, en hij maakt kennis met jou. De psycholoog neemt ruimschoots de tijd om naar jou te luisteren. Hij zal je uitgebreid de gelegenheid geven over je klachten te praten en hij zal een compleet beeld van jou willen krijgen, om zo aan te kunnen geven welke mogelijkheden er zijn om je problemen aan te pakken.

Aan het einde van de intake bepaal je zelf of je verder wilt gaan. Als je dat wilt, kun je direct met de psycholoog de datum en tijd van de volgende afspraak bepalen.

SoulNature werkt met een variabel prijzensysteem, zodat je je therapie op maat kunt maken. Meer hierover op de ‘tarieven en vergoeding’ pagina.

4. Ben je verhinderd ?

Het is natuurlijk altijd een keer mogelijk dat je op de afgesproken datum en tijd niet kunt komen. Laat dat in alle geval wel 48 uur (gerekend over werkdagen) voor je afspraak weten, zodat je psycholoog nog iemand anders kan helpen. Een telefoontje of e-mailtje volstaat al om je afspraak te herplannen. N.B. bij latere afzegging wordt het consult in rekening gebracht, omdat voor de psycholoog de tijd te kort is om nog vervangende afspraken te maken.

5. Hoe lang duurt mijn behandeling ?

Elke sessie afzonderlijk duurt 1,5 tot maximaal 2 uur. De totale reeks sessies die nodig is, houden we zo kort mogelijk… en zo lang als jij wilt.

Ik werk graag met series van 5 sessies. Per 5 sessies stellen we dan samen de werkdoelen vast en na afloop van die 5 sessies evalueren we de werkdoelen. Ik heb een voorkeur voor deze aanpak omdat ze continuïteit geeft en de praktijk laat zien dat het, door de commitment voor 5 sessies, ook betere resultaten geeft. Het is echter ook mogelijk om gewoon losse sessies te doen.

Daarnaast is er ook nog mogelijk tot coaching sessies. Deze duren 3/4 – 1 uur en zijn vooral geschikt voor een praktische aanpak, waarbij je veel zelf doet en mijn als sparringpartner en stok achter de deur gebruikt. Een coaching abonnement van een half jaar of een jaar is ook mogelijk (dit is uiteraard goedkoper). Coaching is ook een optie voor de kleine beurs. Nadeel van coaching is dat we niet zo de diepte in kunnen gaan als bij de reguliere therapiesessies; vandaar dat coaching vooral praktisch gericht is en minder geschikt voor verwerking.

6. Is er een vergoeding voor de consultaties ?

De consulten van SoulNature Psycholoog Almere worden door een groot aantal ziektekostenverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering (onder ‘alternatieve geneeswijzen). Welke maatschappijen dat zijn, vindt je op de pagina Tarief en vergoedingen.

7. Heb je meer informatie nodig, heb je nog vragen ?

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.