Systemisch werk (familie –en organisatieopstellingen) in Almere

Het systemisch werk, beter bekend onder de naam familieopstelling of opstellingswerk, is voortgekomen uit de therapievormen die zich bezig houden met familiesystemen, zoals contextuele therapie, gezinstherapie en gênerationele therapie. Het opstellingswerk is ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger.

Het opstellingswerk gaat er van uit dat er een overkoepelend energieveld ontstaat bij elke vorm langdurige samenwerking tussen mensen. Een daarvan is de familie. Bij je familie hoor je van geboorte tot dood, of je dat nu wilt of niet. Binnen een familie heersen bepaalde normen en waarden en elke nieuwgeborene voegt zich naar deze, vaak ongeschreven, regels. Deze manier van met elkaar omgaan is niet altijd in het belang van de individuele familieleden. Om ‘er bij te horen’ betalen zij vaak een prijs, namelijk het inleveren van een deel van hun eigenheid. Bekende voorbeelden zijn ‘een man mag niet huilen’ (hebben mannen geen verdriet dan?), ‘je moet sterk zijn’, familiegeheimen, ‘vrouwen moeten dienstbaar zijn’ en gedwongen huwelijken.

Waar het mee gaan in de familiepatronen in eerste instantie maakt dat je er bij hoort, kan het later in het leven ‘onvrijheid’ geven, het kan het gevoel geven op een bepaalde manier te MOETEN reageren op situaties. Bijvoorbeeld als het in je gezin van herkomst niet gewenst was om openlijk boos te zijn, dan kun je later in je leven moeite hebben met het aangeven van grenzen en ‘nee’ zeggen. De loyaliteit van het kind naar de ouders en de familie is vaak heel erg sterk. Zo is er ondertussen aangetoond dat mishandeling vaak van generatie op generatie wordt door gegeven. Het lijkt alsof het je overkomt, maar in werkelijkheid trek je vanuit je onderbewuste mensen en situaties aan die de familiepatronen herhalen, vaak vele generaties lang.

Bij het opstellingswerk worden deze familiepatronen zichtbaar gemaakt en worden de verstoringen ongedaan gemaakt, waardoor je weer vrijer in het leven kunt staan en je niet meer gedwongen voelt om op een voorgeschreven manier op situaties te reageren.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.