Transactionele analyse

Transactionele analyse houdt zich bezig met de ‘transacties’ tussen mensen, oftewel de uitwisseling tussen mensen. Ik gebruik uit de Transactionele Analyse met name de egoposities. Iedere mens heeft naast zijn/haar volwassen stuk ook een innerlijk kind en een innerlijke ouder. Vrijwel alle conflicten zijn te herleiden tot ouder-kind patronen. Door een opmerking of een gedrag van de ander schieten we in onze innerlijke kind of innerlijke ouder stuk en ‘nodigen’ de ander uit om in de tegenovergestelde positie te kruipen. Met name in relaties zal dit heel herkenbaar zijn. ‘Het lijkt wel of ik er een extra kind bij heb’, is een veel gebruikte uitspraak in relatieconflicten. Transactionele Analyse is dan ook een veel gebruikt onderdeel van de relatietherapie. Ook in werksituaties en in contact met officiële instanties worden nogal eens ouder-kind patronen geactiveerd.

Door het zichtbaar maken van de ouder-kind patronen kan de vicieuze cirkel doorbroken worden en kun je anders met conflicten leren om gaan. De kunst is in feite om in je volwassen stuk te blijven of jezelf daar naar terug te brengen. Dan kunnen conflicten op een constructieve manier worden opgelost.

Blijven er nog onbeantwoorde vragen over, of wil je weten of ik je helpen kan? Bel dan gerust om een afspraak te maken of stuur een email naar mijn praktijk SoulNature Psycholoog Almere, ter attentie van Psycholoog Peter Thijssens.